BYGGTEKNISK PROSJEKTERING

Prosjektering av Arkitektur tiltaksklasse 1:
- Arkitektonisk utforming.
- Konstruksjonssikkerhet.
- Sikkerhet ved brann.
- Planløsning.
- Miljø og helse.
- Bygningsfysikk, energi og lydforhold.
Eksempler på arkitekturprosjektering i tiltaksklasse 1 kan være:
- Enebolig, tomannsbolig og lignende mindre bygninger.
- Endringer i eksisterende byggverk med små følger for arkitektonisk utforming.
- Utendørstribuner, små bruer og tårn.
Ingen spesielle krav til uteareal og uterom.
Mindre krav til terrengtilpasning.
LARK/Landskapsarkitektur, tiltaksklasse 1-3:
Vi leverer landskapsarkitektur utformet i samarbeid mellom våre VA-ingeniører, vegprosjekterende, byggeteknikere, geoteknikere, arkitekter og kunstnere.
- Landskapsutforming, oversiktsplan/detaljplan/planteplan.
- Overvannshåndtering, vegprosjektering, prosjektering av støttemurer i betong og naturstein.
- Koordinering med øvrige fag for plassering av renovasjon, brannoppstillingsplass, parkeringsplasser, slukkevann m.m.
Tiltaksklasse 1
Kartlegging av farlig avfall ved rivning eller ombygging av byggverk og kartlegging av materialer som kan gjenbrukes.
RIBfy/bygningsfysikk, tiltaksklasse 1-2:
Prosjektering/utarbeidelse av premissnotat
Vi utarbeider premissnotat, bygningsfysikk, som veiledning til prosjekteringsgruppen som lager arbeidstegnignene for bygget. Vi gjennomgår kritiske detaljer og presenterer eksempler på godkjente løsninger mht. prosjektspesifikke krav, byggesaksforskriften og byggteknisk forskrift. Isolasjon, kondens, radon, membraner, drenering, kuldebroer, ventilasjon, fukthåndtering, lufttetthet m.m. gjennomgås. Prosjekteringsgruppen skal kunne bruke premissnotatet som oppslagsverk for sin egen prosjektering – og vi bidrar også med kontroll av prosjekteringsgruppens prosjektering – spesielt arkitektur og byggeteknikk.
Prosjektering/utarbeidelse av energinotat
Vi utarbeider energinotat for å presentere forutsetninger for – og resultater fra energiberegningen – der vi kontrollerer om prosjektet ivaretar krav til energieffektivitet. Kontrollen gjøres som regel med SIMIEN, som er et beregningsprogram fra SINTEF Byggforsk.
Uavhengig kontroll av prosjektering og utførelse
Vi kontrollerer prosjektering iht. temaveileder fra Direktoratet for byggkvalitet. Dette innebærer kontroll av at krav til energieffektivitet er ivaretatt, og ved stikkprøvekontroll ser vi om prosjekterendes arbeidstegninger følger premissnotat, gjeldende regler og generelt god byggeskikk.
Vi kontrollerer utførelse iht. temaveileder fra Direktoratet for byggkvalitet. Dette innebærer kontroll av utførende entreprenør har fulgt krav til fuktinnhold i trematerialer før lukking av yttervegger, at luftetthet/lekkasjetall stemmer med premissene/inndata i energiberegninger – og vi påser at ventilasjonsanlegget leverer forutsatte luftmengder. I tillegg utfører vi stikkprøvekontroll for å se at utførelse og prosjektering samstemmer.
Energimerking
Vi benytter oss av SIMIEN for å gjøre nøyaktige beregninger for energimerking, vår erfaring viser at vi som regel oppnår en bokstavkarakter høyere enn alternative beregningsverktøy. Energimerking er et krav, og vil i økende grad være viktig også med hensyn til å oppnå god rente på finansiering.
Kontroll av lufttetthet/lekkasjetall
Vi har verktøy for å gjennomføre trykktesting for kontroll av luftetthet/lekkasjetall. Det er et myndighetskrav å kontrollere dette – kontrollen bør utføres så snart vindsperren er montert. Lufttetthet/lekkasjetall skal deretter kontrolleres opp mot forutsatte verdier angitt i premissnotat/energinotat – og det er et av de viktigste punktene som kontrolleres ved uavhengig kontroll.
RIB/konstruksjonssikkerhet, tiltaksklasse 1-3:
Prosjektering
- Vi leverer komplett prosjektering for konstruksjonssikkerhet – fra og med sprengningsplan til ferdig råbygg – med arbeidstegninger og grunnlag for uavhengig kontroll. Vi har god erfaring med å finne kostnadseffektive råbygg – både ved at vi unngår overdimensjonering – og ved at vi legger opp til tidseffektiv byggeprosess. Vi snakker med entreprenørene og omforenes om bæresystem i forkant av prosjektering.
- Vi har ekspertise på både rehabiliteringsprosjekter og nybygg og har verktøyene og erfaringen som trengs for å ivareta konstruksjonssikkerheten i alle typer bygninger. Vi tar for oss både store og små bygg – industri/kontorbygg/boligblokker/eneboliger – støttemurer/broer m.m.
- Vi prosjekterer alltid med et tverrfaglig blikk – og planlegger våre bærekonstruksjoner slik at de tillater enkel passasje for tekniske føringer – og for å ivareta god arkitektur, miljøhensyn, akustikk og bygningsfysikk.
Uavhengig kontroll av prosjektering og utførelse
- Uavhengig kontroll av prosjektering: Vi følger Direktoratet for byggkvalitet sin temaveileder for uavhengig kontroll. Vi kontrollerer foretakets egen kvalitetssikringsrutine – og foretakets dokumentasjon av utført kvalitetssikring. I tillegg gjør vi stikkprøvekontroll av beregningsmessige laster, global likevekt, kritiske snitt, materialegenskaper m.m. Vi kontrollerer samsvar mellom hovedbæresystem og arbeidstegninger for bærende hovedkonstruksjoner – og at detaljprosjektering er tilstrekkelig for utførelse. Ved avvik, diskuterer vi sakene direkte med det kontrollerte foretaket – og finner en omforent løsning slik at søknad om ferdigattest kan godkjennes uten avvik.
- Uavhengig kontroll av utførelse: Vi følger Direktoratet for byggkvalitet sin temaveileder for uavhengig kontroll. Vi kontrollerer foretakets kvalitetssikringsrutine – og foretakets dokumentasjon av utført kvalitetssikring. Vi kontrollerer at tegningsliste og arbeidstegninger er oppdatert, og med det kontrollerer vi at utførende foretak bygger etter riktige tegninger. Vi gjennomfører også stikkprøvekontroll, på befaring, av kritiske, lastoverførende detaljer som har funksjon i hovedbæresystemet. Vi gjennomfører stikkprøvekontroll av samsvar mellom materialegenskaper på byggeplass – og det som er beskrevet av prosjekterende foretak.
RIG/Geoteknikk, tiltaksklasse 1-2:
Grunnundersøkelser
I samarbeid med grunnentreprenør gjennomfører vi grunnundersøkelser for å vurdere grunnforholdene, påvise fjell, kontrollere grunnvannstand.
Utarbeidelse av premissnotat
Vi utarbeider premissnotat som beskriver grunnforholdene og beskriver grunntrykkskapasitet. Vi beskriver massene som skal brukes i masseutskiftning, vi beskriver eventuelle geonett – og vi beskriver hvordan komprimeringen skal gjennomføres for å oppnå beregnet grunntrykkskapasitet. Premissnotatet fungerer som veiledning og oppslagsverk for prosjekteringsgruppen, spesielt for rådgivende ingeniør byggeteknikk – ettersom de trenger våre undersøkelser for å bestemme dimensjon på sine fundamenter – og for å vurdere eventuell setningsproblematikk.
Prosjektering
Vi prosjekterer blant annet støttemurer i både betong og naturstein – og utarbeider arbeidstegninger for dette.
Uavhengig kontroll av prosjektering og utførelse.
Uavhengig kontroll prosjektering og utførelse gjennomføres for å kontrollere at premissnotatet er fulgt opp av både prosjekterende og utførende foretak. Vi gjennomfører stikkprøvekontroller for dette og har en jevn dialog med de kontrollerte foretakene for å kunne omforenes om gode løsninger på eventuelle avvik som oppdages.
RIAku/Akustikk, tiltaksklasse 1-2:
Prosjektering/utarbeidelse av premissnotat
Vi utarbeider premissnotat, akustikk, som veileder og oppslagsverk for prosjekteringsgruppen – som lager arbeidstegningene for bygget. Vi presenterer gjeldende regelverk og grenseverdier, løsningsforslag for luftlyd, trinnlyd, etterklangstid – og beskriver kritiske detaljer enten i form av tekst eller i form av detaljtegninger. I de tilfellene det er behov for vurdering av utendørs støy, så bidrar vi med dette også – og inkluderer det i premissnotatet.
Utarbeidelse av lydplaner
Lydplaner utarbeides etter ønske for å tydeliggjøre hvilke lydegenskaper de ulike bygningsdelene skal ha. Typisk er dette plantegninger med fargekoder og beskrivelse for hvilke støykrav som gjelder mellom de ulike rommene.
Støyvurderinger for flytrafikk, vegtrafikk og andre støykilder.
Støyfølsom bebyggelse som befinner seg i gul støysone for flytrafikk, vegtrafikk eller andre støykilder – vil i søknadspliktige tiltak få krav på seg om å utarbeide støyrapport ifm. søknadsarbeider. Dersom det viser seg at støynivået er for høyt, vil myndighetene kreve støytiltak før de kan godkjenne prosjektet. Vi tilbyr beregning av støy etter godkjente beregningsmetoder (Nord 2000) og kontrollerer resultatene opp mot myndighetenes føringer (T-1442/2021). Vi har god erfaring med støyvurderinger for flystøy og vegtrafikkstøy – og vi bidrar også med forslag til støytiltak – og utarbeider arbeidstegninger for disse.

TA KONTAKT!
Har du en idé, men trenger hjelp til å se muligheter? Vi skal bidra til at kundens egne prosesser får en trygghet i utvikling av eiendommer og byggverk. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale.
pa@a-stab.no

Kristian Bøyum
Faglig leder RIB
T: 411 76 726
kristian@a-stab.no
Kristian er utdannet Sivilingeniør konstruksjonsteknikk, med bachelorgrad fra Høgskolen i Bergen og mastergrad fra Universitetet i Stavanger.
Han har bred erfaring med både rehabiliteringsprosjekter og nybygg – betong, stål og tømmerkonstruksjoner. Erfaringen strekker seg fra tomannsboliger til store kontorbygg – og dette spennet i tiltaksklasse har gjort at han både har jobbet selvstendig som totalprosjekterende i prosjekter med lav tiltaksklasse – og som fagspesialist innenfor enkeltfag i høy tiltaksklasse. Dette, i tillegg til rollen som prosjekteringsgruppeleder, har bidratt til at han jobber godt med det tverrfaglige – og denne tverrfaglige kompetansen har vist seg å resultere i besparelser på flere titalls millioner for Byggherrer og Entreprenører – først og fremst ved tidlig inngripener før rammesøknad leveres – og ved å finne kreative tverrfaglige løsninger i detaljfase når prosjekteringsgruppen står i stampe. Kristian samarbeider godt – tar initiativ – og han er en person som får ting gjort.